Familieopstellingen

Familieopstellingen

Een Familieopstelling is een methodiek om inzicht te krijgen in jouw gedrag, emoties, patronen en eventueel verstoorde (familie) relaties. Uitgangspunt bij familieopstellingen is dat veel persoonlijke problemen voortkomen uit verstrikkingen in het familiesysteem. Vanuit een onbewuste loyaliteit in onze familie nemen we helpende, maar helaas ook beperkende patronen mee.

Bij een opstelling neem je niet je eigen familie mee, maar maak je gebruik van representanten.

Als volwassene functioneren we nog vaak onbewust volgens deze patronen. Deze “verstrikkingen” kunnen voor problemen zorgen. Met een familieopstelling kan je inzicht krijgen in jouw plek, gedrag en onbewuste processen en kan waar mogelijk de ‘orde’ hersteld worden. Dit proces blijkt heel effectief en helend.

Herkenbaar? Dat je regelmatig in je leven tegen dezelfde problemen of patronen aanloopt, dat het niet lukt om te veranderen, wat je ook doet of probeert.

Van die terugkerende klachten zoals;

 • Schuldgevoelens of een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Eenzaamheid
 • Heftige gebeurtenissen geen plek hebt kunnen geven
 • Gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent
 • Overmatige angst, boosheid en/of verdriet
 • Lastig vinden om keuzes te maken
 • Jezelf altijd op de laatste plaats zetten
 • Moeite met autoriteit
 • Je niet voluit leeft….

Dan kan een opstelling (Systemisch werken) iets voor jou zijn. Kijk hieronder voor meer informatie of neem contact met me op.

Wat zijn Familieopstellingen?

Opstellingen (Systemisch werken) zijn een manier om inzicht te krijgen in levensvragen en problemen.

Je familie van herkomst, het gezin waarin je bent geboren is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Onze familie en onze voorouders spelen een veel grotere rol in ons leven dan we vaak beseffen. Ieder familiesysteem heeft zijn geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met de dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten…

Het netwerk, de rollen en patronen zijn vaak onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of hoe je je niet gedraagt.

Bert Hellinger – Systemisch werken

Familieopstellingen is een methode, ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger. De onderliggende filosofie onder opstellingen is Systemisch Werk. Familieopstellingen gaan direct naar de onbewuste oorzaak en kunnen het het diepste van de ziel raken. Vastzittende emoties en overtuigingen kunnen op deze manier vrijkomen.

Het is een manier om inzicht te krijgen in jouw plek in een (familie) systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je krijgt mogelijk inzicht waar belemmeringen zitten.

Een opstelling is van te voren niet te voorspellen, het mogelijke “resultaat” daarom ook niet, elke opstelling zal een ander verloop hebben. 

Hoe werkt het en praktische info?

Voor meer informatie over hoe een familieopstelling werkt, scroll iets naar boven (laptop) of onder (mobiel) en kijk bij hoe werkt het / praktische info.

Familieopstellingen (Positivity, Land van Cuijk)

Als je een vraag/ thema inbrengt bij een familie opstelling, dan doe je dat zonder dat je eigen familieleden aanwezig zijn. We werken met de andere deelnemers uit de workshop. Voorafgaand aan de opstelling geef je aan wat het thema is waar je graag meer inzicht in zou willen of het probleem wat je in je leven ervaart.

Op basis daarvan zal ik als begeleider aangeven wie/wat we gaan opstellen. We maken hierbij gebruik van representanten, dit zijn mensen uit de groep die iets of iemand uit jouw systeem gaan vertegenwoordigen. Iemand kan bijvoorbeeld je vader, moeder of jezelf representeren.

Deze representanten krijgen (of nemen) een plek in de ruimte ten opzichte van elkaar. Hierbij is het belangrijk dat je dit op basis van je intuïtie doet, dus niet op basis van een beeld wat je vooraf bedacht hebt.

Familie/systeemenergie

Door de plaats die representanten nu innemen in het (familie)systeem komen zij in contact met de familie/systeem energie en komt er informatie en verborgen dynamieken vrij die te maken hebben met de vraag.

Reacties, ervaringen en bewegingen van de representanten geven vaak veel inzicht in wat er speelt. Noem het intuïtie, informatie uitwisseling of resonantie. Dit fenomeen is tot nu toe onverklaarbaar. Het familiegeweten wordt actief. Bert Hellinger, de grondlegger van de methodiek, spreekt hier van ‘het wetende veld’.

In het proces daarna worden representanten verschoven en eventueel korte dialogen gevoerd om een plek te vinden die helend is voor het systeem.

Inzichten

Inzichten over je vraag/probleem kunnen komen tijdens of direct na de opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd duurt voor helder wordt wat in een opstelling te zien was.  Wat er in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen. Een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren.

Je kunt zowel als representant als vraaginbrenger deelnemen.

De familieopstellingen vinden plaats in Vortum Mullem (omgeving Boxmeer, Nijmegen, Cuijk, Venlo, Venray)

Familieopstelling  iets voor jou?

Je kunt een familieopstelling laten doen als je een probleem of levensvraag hebt waar je zelf niet uitkomt. En als je bereidt bent daar op een dieper niveau naar te kijken.

Opstellingen helpen vooral met vragen die je al langer bezighouden, waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar op een of andere manier niet heel veel verder mee komt.

Herken je …..
 • Ik voel me altijd zo verantwoordelijk, hoe kan ik hier mee om leren gaan?
 • Hoe kan ik met meer zelfvertrouwen in het leven staan?
 • Hoe komt het dat ik telkens in dezelfde valkuil trap?
 • Hoe kan ik anders omgaan met een verstoorde familie relatie?
 • Wat houdt mij tegen om keuzes te maken?
 • En vele andere vragen….

Neem contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek

Achtergrond Begeleider

In de afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen afgerond op het gebied van familie opstellingen:

 • Bert Hellinger Instituut: Opleiding begeleiden Familie Opstellingen
 • Bert Hellinger Instituut: Opleiding Systemisch Coachen
 • NTI NLP Limmen: Opleiding Systemisch Werken

Voor mijn overige ervaring en opleidingsachtergrond als coach en trainer kijk hier.

Bijeenkomst Familieopstellingen

Tijdens de Familieopstellingen wordt gedurende een avond (of dagdeel) gewerkt in een groepje. Je kunt meedoen als vraagsteller of als mogelijk representant. Overigens is een familieopstelling ook voor representanten vaak een verrijkende ervaring, waarin je ook je eigen thema’s kunt tegenkomen.

Familieopstellingen Individueel

Wil je liever 1 op 1 werken? Dan kun je ook kiezen voor een individuele familieopstelling. Kijk hier voor meer informatie.

Tarieven

Tijdens de bijeenkomst kijken we wie er een vraag heeft, daar worden 2 mensen uitgekozen door middel van loting, zij kunnen een opstelling doen. De overige deelnemers kunnen worden ingezet als representant. Tarief is inclusief koffie, thee en lekkers.

Tarieven 2024

 • Bijeenkomst Familieopstellingen: € 30,-
 • Bijeenkomst Familieopstellingen: € 20,- na deelname twee bijeenkomsten
 • Vraagstellers: betalen achteraf € 35,- extra

Kijk voor alle voorwaarden op de tarievenpagina.

Gaat de factuur via de werkgever of is het een zakelijke vraag dan gelden andere tarieven, neem gerust even contact op. 

Indien je zeker wilt weten dat jouw vraag wordt opgesteld dan kan ik een speciale bijeenkomst voor je organiseren, het tarief voor vraagsteller is dan € 85,- per bijeenkomst, 2 vraagstellers per bijeenkomst.

Data

Ik werk veel met aanmeldlijsten. Dus als je interesse hebt kan je een mailtje sturen en dan plannen we samen met de andere aanmelders een datum.

Ook staan er soms data op de cursusagenda, kijk hier bij  data. Je kunt je via onderstaand contactformulier alvast opgeven.

Recensies

“Ik heb bij Christa een magische avond familieopstellingen mogen ervaren. Christa is erg goed in wat ze doet en ik voelde me veilig en op mijn gemak. Ook vond ik de praktijkruimte erg prettig, warm en sfeervol. Vraagsteller tijdens opstellingsavond

“Ik heb veel waardevolle inzichten gekregen. Christa luistert goed en is erg bekwaam in wat ze doet. Ik merk nu nog de effecten van de opstelling en ben echt ontzettend dankbaar voor wat het me heeft gebracht!” Individuele opstelling

Kijk ook hieronder voor meer ervaringen.

Locatie familieopstellingen Land van Cuijk

De bijeenkomst Familieopstellingen vindt plaats bij Positivity in Vortum-Mullem, Land van Cuijk Brabant (Binnen een half uur vanaf o.a. Nijmegen, Boxmeer, Cuijk, Venray, Gennep, Uden, Venlo)

Opstellingen

“In het opgeven van de hoop op een beter verleden, kun je vrij verder in het hier en nu“

Familieopstellingen Boxmeer, Land van Cuijk, Venray, Uden

Klik hier voor data van de Familieopstellingen.

Resultaten

Ontdek jouw plek in het leven

Oude patronen & gedrag doorbreken

Gelukkiger en zinvoller leven

Referenties

Interesse in een Familieopstelling?

Geef jezelf op als vraagsteller of representant!