Familieopstellingen

Familieopstellingen

Een Familieopstelling is een methodiek om inzicht te krijgen in jouw (ongewenste) gedrag, emoties, patronen en verstoorde (familie) relaties. Uitgangspunt bij familieopstellingen is dat veel persoonlijke problemen voortkomen uit verstrikkingen in het familiesysteem. Vanuit een onbewuste loyaliteit in onze familie nemen we helpende, maar helaas ook beperkende patronen mee.

Als volwassene functioneren we nog vaak onbewust volgens deze patronen. Deze “verstrikkingen” kunnen voor problemen zorgen. Met een familieopstelling kan je inzicht krijgen in jouw plek, gedrag en onbewuste processen en kan waar mogelijk de ‘orde’ hersteld worden. Dit proces blijkt heel effectief en helend.

Herkenbaar? Dat je regelmatig in je leven tegen dezelfde problemen of patronen aanloopt, dat het niet lukt om te veranderen, wat je ook doet of probeert.

Van die terugkerende klachten zoals;

 • Schuldgevoelens of een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Eenzaamheid
 • Heftige gebeurtenissen geen plek hebt kunnen geven
 • Gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent
 • Overmatige angst, boosheid en/of verdriet
 • Lastig vindt om keuzes te maken
 • Je niet voluit leeft….

Dan kan een opstelling iets voor jou zijn. Kijk hieronder voor meer informatie of neem contact met me op.

Wat zijn Familieopstellingen?

Familieopstellingen zijn een manier om inzicht te krijgen in levensvragen en problemen.

Je familie van herkomst, het gezin waarin je bent geboren is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Onze familie en onze voorouders spelen een veel grotere rol in ons leven dan we vaak beseffen. Ieder familiesysteem heeft zijn geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met de dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten…

Het netwerk, de rollen en patronen zijn vaak onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of hoe je je niet gedraagt.

Bert Hellinger – Systemisch werken

Familieopstellingen is een methode, ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger. De onderliggende filosofie onder opstellingen is Systemisch Werk. Familieopstellingen gaan direct naar de onbewuste oorzaak en kunnen het het diepste van de ziel raken. Vastzittende emoties en overtuigingen kunnen op deze manier vrijkomen.

Het is een manier om inzicht te krijgen in jouw plek in een (familie) systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je krijgt mogelijk inzicht waar belemmeringen zitten.

Een opstelling is van te voren niet te voorspellen, het mogelijke “resultaat” daarom ook niet, elke opstelling zal een ander verloop hebben. 

Hoe werkt het en praktische info?

Voor meer informatie over hoe een familieopstelling werkt, scroll iets naar boven (laptop) of onder (mobiel) en kijk bij hoe werkt het / praktische info.

Familieopstellingen bij Postivity

Als je een vraag/ thema inbrengt bij een familie opstelling, dan doe je dat zonder dat je eigen familieleden aanwezig zijn. We werken met de andere deelnemers uit de workshop. Voorafgaand aan de opstelling geef je aan wat het thema is waar je graag meer inzicht in zou willen of het probleem wat je in je leven ervaart.

Op basis daarvan zal ik als begeleider aangeven wie/wat we gaan opstellen. We maken hierbij gebruik van representanten, dit zijn mensen uit de groep die iets of iemand uit jouw systeem gaan vertegenwoordigen. Iemand kan bijvoorbeeld je vader, moeder of jezelf representeren.

Deze representanten krijgen (of nemen) een plek in de ruimte ten opzichte van elkaar. Hierbij is het belangrijk dat je dit op basis van je intuïtie doet, dus niet op basis van een beeld wat je vooraf bedacht hebt.

Familie/systeemenergie

Door de plaats die representanten nu innemen in het (familie)systeem komen zij in contact met de familie/systeem energie en komt er informatie en verborgen dynamieken vrij die te maken hebben met de vraag.

Reacties, ervaringen en bewegingen van de representanten geven vaak veel inzicht in wat er speelt. Noem het intuïtie, informatie uitwisseling of resonantie. Dit fenomeen is tot nu toe onverklaarbaar. Het familiegeweten wordt actief. Bert Hellinger, de grondlegger van de methodiek, spreekt hier van ‘het wetende veld’.

In het proces daarna worden representanten verschoven en eventueel korte dialogen gevoerd om een plek te vinden die helend is voor het systeem.

Inzichten

Inzichten over je vraag/probleem kunnen komen tijdens of direct na de opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd duurt voor helder wordt wat in een opstelling te zien was.  Wat er in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen. Een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren.

Je kunt zowel als representant als vraaginbrenger deelnemen.

De familieopstellingen vinden plaats in Vortum Mullem (omgeving Boxmeer, Nijmegen, Cuijk, Venlo, Venray)

Familieopstelling  iets voor jou?

Je kunt een familieopstelling laten doen als je een probleem of levensvraag hebt waar je zelf niet uitkomt. En als je bereidt bent daar op een dieper niveau naar te kijken.

Opstellingen helpen vooral met vragen die je al langer bezighouden, waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar op een of andere manier niet heel veel verder mee komt.

Herken je …..
 • Ik voel me altijd zo verantwoordelijk, hoe kan ik hier mee om leren gaan?
 • Hoe kan ik met meer zelfvertrouwen in het leven staan?
 • Hoe komt het dat ik telkens in dezelfde valkuil trap?
 • Hoe kan ik anders omgaan met een verstoorde familie relatie?
 • Wat houdt mij tegen om keuzes te maken?
 • En vele andere vragen….

Neem contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek

Achtergrond Begeleider

In de afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen afgerond op het gebied van familie opstellingen:

 • Bert Hellinger Instituut: Opleiding begeleiden Familie Opstellingen
 • Bert Hellinger Instituut: Opleiding Systemisch Coachen
 • NTI NLP Limmen: Opleiding Systemisch Werken

Voor mijn overige ervaring en opleidingsachtergrond als coach en trainer kijk hier.

Workshop Familieopstellingen

Tijdens een workshop Familieopstellingen wordt gedurende een avond (of dagdeel) gewerkt in een groepje. Je kunt meedoen als vraagsteller of als mogelijk representant. Overigens is een familieopstelling ook voor representanten vaak een verrijkende ervaring, waarin je ook je eigen thema’s kunt tegenkomen.

Familieopstellingen Individueel

Wil je liever 1 op 1 werken? Dan kun je ook kiezen voor een individuele familieopstelling. Kijk hier voor meer informatie.

Data

Kijk bij cursusagenda voor alle data . Je kunt je via onderstaand contactformulier alvast opgeven.

Locatie omgeving Venray & Boxmeer

De workshop Familieopstellingen vindt plaats bij Positivity in Vortum-Mullem, Brabant (Binnen een half uur vanaf o.a. Nijmegen, Boxmeer, Cuijk, Venray, Gennep, Uden, Venlo)

Tarieven

Er zijn twee mogelijkheden;

Familieopstellingen 1: Open avond

Tijdens de avond kijken we wie er een vraag heeft, daar worden 2 mensen uit gekozen (dmv loting) welke een opstelling kunnen doen, de overige deelnemers kunnen worden ingezet als representant.

Tarief voor de hele avond, inclusief koffie, thee en lekkers € 25,- . *

Familieopstellingen 2: Op aanvraag

Wil je er zeker van zijn dat jouw vraag wordt opgesteld, dan kun je je aanmelden als vraagsteller (2 per avond). Van te voren hebben we dan telefonisch contact over je vraag. Het tarief voor een vraagsteller is € 75,-, representanten € 15,-

Voor overige tarieven en één op één opstellingen tijdens coaching, kijk hier.

*Als je een vraag hebt mogen opstellen tijdens de open avond, wordt je de eerste volgende keer dat je weer deelneemt aan de open avond ingezet als representant als anderen een vraag willen inbrengen. Na deze keer kun je weer mee doen in de “loting” als vraagsteller.

* Tarief Workshop vanaf 2022 € 27,50 en vraagstellers betalen € 20,- extra.

Meer uit jezelf en het leven halen?

“In het opgeven van de hoop op een beter verleden, kun je vrij verder in het hier en nu“

Resultaten

Ontdek jouw plek in je Familiesysteem

Oude patronen & gedrag doorbreken

Gelukkiger en zinvoller leven

Referenties

Interesse in een Familieopstelling?

Geef jezelf op als vraagsteller of representant!