Familieopstellingen Brabant/Land v. Cuijk

"Wat is, is altijd sterker dan wat zou moeten zijn"

Familieopstellingen Brabant (Land van Cuijk)

Loslaten van oude patronen

Een Familie opstelling kan een manier zijn om inzicht te krijgen in jouw (ongewenste) gedrag en emoties. Uitgangspunt bij familieopstellingen is dat veel persoonlijke problemen en levensvragen voortkomen uit verstrikkingen in het familiesysteem. Vanuit een onbewuste loyaliteit in onze familie nemen we helpende, maar helaas ook beperkende patronen mee.

Als volwassene functioneren we nog vaak onbewust volgens deze patronen. Deze “verstrikkingen” kunnen voor problemen zorgen. Met een familieopstelling kan je inzicht krijgen in jouw plek, gedrag en onbewuste processen  en kan waar mogelijk de ‘orde’ hersteld worden. Dit proces blijkt heel effectief en helend.

Herkenbaar? Dat je regelmatig in je leven tegen dezelfde problemen of patronen aanloopt, dat het niet lukt om te veranderen, wat je ook doet of probeert.

Van die terugkerende klachten zoals;

 • Gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent
 • Overmatige Angst, boosheid en/of verdriet
 • Schuldgevoelens of een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Niet jezelf durven zijn
 • Lastig vindt om keuzes te maken
 • Eenzaamheid
 • Heftige gebeurtenissen geen plek hebt kunnen
 • Je niet voluit leeft….

Dan kan een opstelling iets voor jou zijn. Kijk hieronder voor meer informatie of neem contact met me op.

Wat zijn Familieopstellingen?

Je familie van herkomst, het gezin waarin je bent geboren is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Jouw gezin maakt ook weer onderdeel uit van een familie. Onze familie en onze voorouders spelen een veel grotere rol in ons leven dan we vaak beseffen. Ieder familiesysteem heeft zijn geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met de dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten…

Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of hoe je je niet gedraagt.

Bert Hellinger – Familieopstellingen

Familieopstellingen is een methode, ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger en wordt inmiddels in vele landen ingezet om op levensvragen een antwoord te krijgen.

Het bijwonen van een Familieopstelling in Brabant bij Positivity kan een groot effect hebben, zowel voor de vraagsteller, maar ook als representant.

De onderliggende filosofie onder opstellingen is Systemisch Werk. Familieopstellingen gaan direct naar de onbewuste oorzaak en kunnen het het diepste van de ziel raken. Vastzittende emoties en overtuigingen kunnen op deze manier vrijkomen.

Systemisch werken (Brabant-Land van Cuijk-Boxmeer)

Zoals genoemd is de onderliggende filosofie Systemisch Werken; een manier om inzicht te krijgen in jouw plek in een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je krijgt mogelijk inzicht waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

Een opstelling is van te voren niet te voorspellen, het mogelijke “resultaat” daarom ook niet, elke opstelling zal een ander verloop hebben. 

Hoe werken Familieopstellingen?

Als je een vraag/ thema inbrengt bij een familie opstelling, dan doe je dat zonder dat je eigen familieleden aanwezig zijn. We werken met de andere deelnemers uit de workshop.

Voorafgaand aan de opstelling geef je aan wat het thema is waar je graag meer inzicht in zou willen of het probleem wat je in je leven ervaart.

Op basis daarvan zal ik als begeleider aangeven wie/wat we gaan opstellen. We maken hierbij gebruik van representanten, dit zijn mensen uit de groep die iets of iemand uit jouw systeem gaan vertegenwoordigen. Iemand kan bijvoorbeeld je vader, moeder of jezelf representeren.

Deze representanten krijgen (of nemen) een plek in de ruimte ten opzichte van elkaar. Hierbij is het belangrijk dat je dit op basis van je intuïtie doet, dus niet op basis van een beeld wat je vooraf bedacht hebt.

Familie/systeemenergie

Door de plaats die representanten nu innemen in het (familie)systeem komen zij in contact met de familie/systeem energie en komt er informatie en verborgen dynamieken vrij die te maken hebben met de vraag.

Reacties, ervaringen en bewegingen van de representanten geven doorgaans veel inzicht in wat er speelt. Noem het intuïtie, informatie uitwisseling of resonantie. Dit fenomeen is tot nu toe onverklaarbaar. Het familiegeweten wordt actief. Bert Hellinger, de grondlegger van de methodiek, spreekt hier van ‘het wetende veld’.

In het proces daarna worden representanten verschoven,  en eventueel dialogen gevoerd om een plek te vinden die helend is voor het systeem.

Inzichten

Inzichten over je vraag/probleem kunnen komen tijdens of direct na de opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd duurt voor helder wordt wat in een opstelling te zien was. 

Wat er in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen. Een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren. Je hebt geen enkele voorkennis nodig om aan een workshop Familieopstellingen in Land van Cuijk deel te nemen.

Je kunt zowel als representant als vraaginbrenger deelnemen.

Familieopstelling (Land van Cuijk) iets voor jou?

Je kunt een familieopstelling laten doen als je een probleem of levensvraag hebt waar je zelf niet uitkomt. En als je bereidt bent daar op een dieper niveau naar te ijken.

Opstellingen helpen vooral met vragen die je al langer bezighouden, waar je misschien al van alles aan hebt proberen te doen, maar op een of andere manier niet heel veel verder mee komt.

Mogelijke vragen:

 • Ik voel me altijd zo verantwoordelijk, hoe kan ik hier mee om leren gaan?
 • Hoe kan ik met meer zelfvertrouwen in het leven staan?
 • Hoe komt het dat ik telkens in dezelfde valkuil trap?
 • Hoe kan ik anders omgaan met een verstoorde familie relatie?
 • Wat houdt mij tegen om keuzes te maken?
 • En vele andere vragen….

Neem contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek

Praktische informatie

Tijdens Familie Opstellingen wordt gedurende een avond gewerkt in een groep.

Je geeft van tevoren aan of je als vraagsteller een familieopstelling wilt doen of mee wilt doen als mogelijk representant.

Overigens is een familieopstelling ook voor representanten vaak een verrijkende ervaring, waarin je soms ook je eigen thema’s tegenkomt.

Achtergrond Begeleider

In de afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen afgerond op het gebied van familie opstellingen:

 • Bert Hellinger Instituut: Opleiding begeleiden Familie Opstellingen
 • Bert Hellinger Instituut: Opleiding Systemisch Coachen
 • NTI NLP Limmen: Opleiding Systemisch Werken

Voor mijn overige ervaring kijk hier.

Data

Kijk bij cursusagenda voor alle data 

Je kunt je via onderstaand contactformulier alvast opgeven.

Locatie Familieopstellingen omgeving Boxmeer – Nijmegen

Locatie familieopstellingen Land van Cuijk, Brabant

Familieopstellingen vinden plaats bij Positivity, coaching & training in Vortum-Mullem, Brabant (omgeving Nijmegen, Boxmeer, Cuijk, Venray, Gennep, Uden)

Locatie familieopstellingen Twente

Tot 2019 zat Positivity in Twente, regelmatig worden hier nog sessies gegeven. Vraag naar de mogelijkheden.

Tarieven

 • Representant: € 12,50,- (€ 10,- vanaf de 3e keer geldt voor 2019/2020)
 • Vraagsteller: € 75,-

Koffie, thee en iets lekkers inbegrepen.

Voor overige tarieven en één op één opstellingen  tijdens coaching, kijk hier. Wil je weten of het iets voor je is, neem contact op voor meer informatie.

Meer uit jezelf en het leven halen?

“In het opgeven van de hoop op een beter verleden, kun je vrij verder in het hier en nu“

Resultaten

Ontdek jouw plek in je Familiesysteem

Oude patronen & gedrag doorbreken

Gelukkiger en zinvoller leven

Referenties

Interesse in een Familieopstelling?

Ik maak graag kennis met je! Neem contact op