Wat staat er op jouw Bucketlist?

De “Bucketlist” is de laatste jaren een hot item.

Voor degene die nog niet bekend zijn met het woord: Een Bucketlist is een lijstje met allemaal dingen die je nog wilt doen of bereiken in je leven (voor je doodgaat). Dit kan van alles zijn: een wereldreis maken, blij zijn met wie je bent, een boek schrijven, de liefde van je leven vinden, gitaar leren spelen etc. De lijst kan zo lang zijn als je wilt en bestaan uit grote en kleine dingen. Sommigen bedenken 25 regels, anderen 100. Er is in 2007 zelfs een film over gemaakt, je kunt het al raden, met als titel The Bucketlist.

Kick the Bucket

De term Bucketlist komt van “Kick The Bucket”, een term uit de Middeleeuwen. Als ter doodveroordeelden aan een touw werden gehangen, werd de emmer onder hun voeten weggetrapt met de dood als gevolg. Beetje luguber verhaal, dat wel, maar zo is de Bucketlist ontstaan. Het is dus een lijstje met allemaal dingen die je nog wilt doen of bereiken in je leven voor je doodgaat.”

Zelf ben ik enthousiast over het maken van een Bucketlist en een aantal jaren geleden heb ik dan ook een lijst gemaakt met 100 dingen die ik nog wil doen, beleven of bereiken in mijn leven. Aangezien me het heel leuk leek om ook anderen hierin te inspireren heb inmiddels de Bucketlist Workshops/Inspiratiesessies ontwikkeld.

Luchtige, diepzinnige, korte en langdurige wensen

Toevallig schreef Psychologie Magazine destijds een artikel waarin ze de Bucketlist onder de loep namen en beschreven wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Een conclusie uit het artikel was o.a.” Dat je gelukkig wordt door je moreel en karakter te ontwikkelen, daar aan te werken met plezier en het goede te doen. De weg naar geluk is niet perse gevuld met hoogtepunten en sensaties, aangezien deze niet duurzaam blijken te zijn. Dit zou betekenen dat zo´n lijst je niet per definitie gelukkiger maakt, tenzij je er ook dingen opzet die er echt toe doen.” Aldus één van de onderzoekers.

En in die conclusie kan ik me wel vinden. Waar het volgens mij om gaat is een lijst te maken waar van alles in zit: luchtige, diepzinnige, korte en langdurige wensen.

Het mooie van zo´n Bucketlist is dat je een moment neemt om na te denken over dat wat er echt toe doet, maar daarnaast ook de dingen die je leuk lijken om te doen of misschien wel iets wat heel onhaalbaar lijkt, maar daardoor des te meer een uitdaging is.

Ga uit je comfortzone

Dingen die er toe doen kunnen iets zijn waarvoor je uit je comfortzone moet, iets moet overwinnen in jezelf, bijvoorbeeld een speech geven voor meer dan 100 mensen. Of iets waarvoor je moet studeren en je creatieve kant naar boven moet halen, bijvoorbeeld  piano leren spelen terwijl je nog nooit een noot gelezen hebt. Of een positief verschil maken in het leven van een ander, zonder daar iets voor terug te verlangen. Iets goeds doen..

Maar uiteraard mogen de avontuurlijke en leuke dingen op zo´n lijst dus ook niet ontbreken. Denk aan parachutespringen boven de Grand Canyon, vliegen naar alle continenten, tomaten gooien op het tomaten festival in Spanje en om te relaxen een hele dag in bed blijven liggen en al je favoriete films nog eens te kijken, gewoon omdat het kan en het iets is wat je normaal niet zou doen.

En natuurlijk is het leven heel wat meer dan een opsomming van 100 regels, maar het kan een mooie motivatie zijn om datgene te gaan doen wat waarde geeft aan jouw leven…..

Wat staat er op jouw Bucketlist?

 

Ook met jouw wensen en dromen aan de slag? Kijk bij de Leef je Bucketlist workshops of op www.leefjebucketlist.com