Voornemens… dat is echt zo 2018!

De kerstliedjes van Skyradio zijn inmiddels helaas naar de achtergrond verdwenen en ook de laatste oliebollen en restjes vuurwerk in de afvalbak beland.

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar? Wat het er één om te onthouden met veel mooie herinneringen of is het een jaar die je snel achter je wilt laten? Belangrijker is misschien wel de vraag: hoe ga je van aankomend jaar iets bijzonders maken, zodat je over een 12 maanden onder het eten van een versgebakken oliebol terugkijkt en kunt zeggen: “2019 was een heel mooi jaar!”.

Vandaag mag het nog…..

We kennen en hebben waarschijnlijk allemaal wel één of meerdere voornemens die we op 1 januari maken; gezonder eten, afvallen, positiever leven, meer balans tussen werk en privé, meer genieten etc. Echter deze voornemens maken we vaak als we net het 8e frituurhapje, wijntje nummer 4 en de zoveelste appelflap achter de kiezen hebben. Vol van alle lekkers besluit je: “Ach vanavond mag het nog en morgen begin ik met een frisse lei.”

Maar dan word je ‘s ochtends wakker, je bent uit de “emotie” van de avond ervoor en nu dat croissantje of gebakje verleidelijk voor je staat, denk je “ach alleen deze nog”….en hop, daar ga je weer.

En je had nog zo met jezelf afgesproken het nu echt anders te gaan doen…..

#ikherkenvooral bonbon nummer 6 😉

365 dagen iets naar morgen verschuiven

Toch is het niet gek dat het lastig blijkt om voornemens vol te houden, aangezien je alles alleen in het NU kunt beleven en de toekomst iets is wat voor je ligt. Dan is het heel aantrekkelijk (en vertrouwd) om jouw oude patroon in stand te houden en het voornemen voor je uit te schuiven. Te gaan voor korte termijn geluk, i.p.v. lange termijn geluk.

Echter voor je het weet heb je 365 dagen iets naar morgen verschoven en ben je weer een jaar verder en heb je hetzelfde voornemen als alle voorgaande jaren. Herkenbaar?

Mooie herinneringen creëren in 2019

Iets wat we daarnaast vaak vergeten bij een doel of voornemen is dat we ze niet helder genoeg maken. We willen gezonder leven en positiever zijn, maar wat houdt dat concreet in? Hoe ga je merken dat dat zo is?

Wat dus kan helpen is dat je het voornemen zo specifiek mogelijk maakt: omschrijf wat je wilt bereiken en wat je eerste (kleine) stap is. En maak helder voor jezelf waarom je een bepaald voornemen maakt, wat zit erachter? Als je dat weet, kan het je helpen om gemotiveerder te blijven.

Wil je meer ?

Wil je het echt anders doen dit jaar? Stel jezelf dan open voor wat zelfonderzoek (eventueel kan een coach of training kan je daarbij helpen), niet een medische checkup, maar een persoonlijke check-up.

Zoek uit wie je bent, welke herinneringen wil je dit jaar maken, wie zijn belangrijk voor je. Wat zijn jouw waarden en levensdoelen? Zorg dat jouw wensen hierbij aansluiten. Zodat het niet alleen een mooi jaar is door het afvinken van doelen of wensen, maar dat je (meer) zingeving vindt in elke dag.

Ik hoop dat 2018 bijzonder, mooi, te gek, positief verrassend en leuk jaar voor je wordt! 

Hoe ga jij daar voor zorgen?