Doe je toekomstige zelf een plezier

Je kent het misschien wel; uitstelgedrag

Van nature ben ik geen uitsteller, ik begin niet pas als de deadline bijna voorbij. Echter als het gaat om de dagelijkse dingen, verdwijnt er vaak iets op lijstjes en zijn er van die klusjes die wel 100x door mijn hoofd gaan als een herkauwende koe (“Dat moet ik straks, morgen of volgende week nog even doen… ” gedachtes) voor ik ze aanpak. Laatst zag ik weer zo’n to-do-lijstje waar maar weinig van werd afgevinkt. Dingen die geen prioriteit hadden maar eigenlijk wel even moesten gebeuren, nog los van de dagelijkse to do’s.

Strijken, belastingaangifte, belletje…

Ik weet niet waar jij het herkent, bijvoorbeeld thuis of in je werk, maar ik herken het o.a. in het huishouden; “Strijken, ach dat doe ik morgen wel”, “De vaatwasser uitpakken, daar heb ik nu geen zin in, ik doe het na het eten”. “Belasting aangifte, oh ja dat moet ook nog”, etc. Hoewel het stuk voor stuk geen schokkende dingen zijn (behalve de belasting dan), vond ik het niet echt effectief zoals ik ermee om ging. Van die gedachten die zich tig keer herhalen en waarvan je weet dat er een moment komt dat je er toch actie op moet zetten.

Tot ik laatst een mooie (lijf)spreuk voorbij zag komen, die helpt om uitstelgedrag aan te pakken. Let op, nu wordt het interessant, erg stond: “Doe je toekomstige zelf een plezier!”

Doe je toekomstige zelf een plezier

Oké, ik herhaal hem nog even: Doe je toekomstige zelf, je toekomstige IK, een plezier.

Ik ben hem nu een tijd aan het toepassen en het werkt echt!

Als ik me nu betrapt op de gedachte, “ik doe ik straks wel” of iets wat er enigszins op lijkt, denk ik, als ik nu mijn toekomstige Ik een plezier wil doen dan doe ik het direct, hoeft zij het straks niet meer te doen. Die uitzoekklus, eten voorbereiden zodat ik straks alleen nog maar het gas hoef aan te doen, een kilo wortels raspen voor in de vriezer (die anders straks zelf richting de Kliko lopen), dat ene mailtje versturen of belletje doen. Het is eigenlijk heel simpel.

Het positieve effect

Op twee manieren heeft het toepassen van deze lijfspreuk een positief effect:

  • Je doet jouw toekomstige zelf echt een plezier, want de klus is dan al gedaan
  • Je gebruikt je tijd veel effectiever, het is direct uit je hoofd, het scheelt een hoop (nutteloze) gedachten en geeft positieve energie.

Wie deze spreuk ooit bedacht heeft (sorry mijn geheugen heeft niet meer paraat waar het stond) en ik heb nu even geen zin om het na te zoeken. Oh nee daar ga ik alweer ;-), maar bij deze bedankt!

Ik ben benieuwd, waar gaat hij jou bij helpen?