Welke bril draag jij?

Jaartraining Brabant, Jaargroep Boxmeer

Welke bril draag jij?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. NLP: Neuro Linguïstisch nog iets…..

Neuro Linguïstisch Programmeren, een hele mooie methodiek om jezelf en anderen beter te begrijpen en (waar gewenst) veranderingen aan te brengen in je leven. Wat veel inzicht geeft is het NLP Communicatiemodel ook wel het “Model van de Wereld” genoemd.

Welke bril draag jij?

Dit NLP model helpt je inzicht te krijgen in je gedrag en leert je hoe iedereen zijn eigen model heeft. Je zou kunnen zeggen dat ieder mens een andere bril op heeft: een roze bril, zwarte bril, een bril met een waas of bijvoorbeeld een bril met confetti (doe eens gek). Door deze bril, gevormd door je filters en ervaringen uit het verleden, hebben we een bepaalde emotie bij een situatie en laten we bepaald gedrag zien.

Eén dezelfde situatie en alle deelnemers reageren verschillend op het voorval, omdat we allemaal onze eigen waarden, overtuigingen, herinneringen etc. hebben. Daardoor waarderen we een situatie allemaal op onze eigen unieke manier.

Je zou dus kunnen zeggen dat er geen realiteit bestaat, maar dat ieder mens zijn eigen realiteit maakt. Oefff diepzinnig.

Even een situatieschetsje

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Amerika en daar heb ik een vlucht gemaakt in een helikopter (item van mijn Bucketlist). Korte situaties schets:

Het was die dag slecht weer dus we waren twee keer voor niets naar het vliegveld gereden, ze gingen niet. Maar we mochten later op de dag terugkomen om te checken of ze dan wel zouden gaan. Er was genoeg te zien in de omgeving, dus de dag vloog voorbij. Einde van de dag probeerden we het weer, en ja hoor, de mist was opgetrokken en de eerste helikopters gingen de lucht in.

We komen in de wachtruimte en het is een drukste van jewelste want iedereen is verschoven naar die middag. Zodra we aan de beurt zijn blijkt dat we nog een paar minuten met een busje moeten rijden naar een andere opstijgplek, om de drukte te ontvluchten.

Situatie: “Een aantal mensen in een busje op weg naar een helicoptervlucht boven de Grand Canyon.”

Persoon 1: Kindje van 7 zit als een dolle stier in het busje, want dit wordt het gaafste wat hij tot nu toe heeft meegemaakt! Enthousiast!

Persoon 2: Een moeder met paniekerige ogen, want ze houd helemaal niet van vliegen, maar haar man en kinderen willen zo graag. (En ze durfde geen nee te zeggen). Paniek!

Persoon 3: Een man op leeftijd in mopper toestand, want hij heeft zolang gewacht en nu moeten we ook nog een paar minuten met een busje… belachelijk. Boos!

Persoon 4 en 5: Een stel uit Twente/Brabant die al zin hadden in de vlucht, maar nu blijkt dat iedereen in het busje een gratis upgrade naar een luxere helikopter heeft gekregen al helemaal. We zijn overtuigt dat het bijzonder wordt. Blij!

Generaliseren kun je leren…

Ik heb hier voor de beeldvorming natuurlijk enorm gegeneraliseerd en aannames gedaan. Ook iets wat we doen in dit NLP model, generaliseren, om alles wat we zien en meemaken vast te haken aan iets wat we al kennen zodat we het kunnen begrijpen. Maar het feit blijft er is één dezelfde  situaties, echter iedereen vertoont ander gedrag en emoties, aangezien we allemaal onze eigen bril op hebben.

En dat is dus met alles, de hele dag door: 7 miljard mensen! 7 miljard verschillende visies, emoties en belevingen van de wereld.

Soms is dat mooi, soms lastig, soms grappig, vaak bijzonder, maar ook wel eens beangstigend als je het nieuws bekijkt.

Waar je echter wel iets aan kunt doen is ons eigen model van de wereld. Dus hoe zorg jij dat jouw filters er goed bijstaan (o.a. ondersteunende overtuigingen)?

Dit heeft namelijk tot gevolg: positief en effectief gedrag!

Ontdek hoe jouw NLP filters zijn afgesteld

Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken over dit NLP communicatiemodel, ik heb nog zoveel weggelaten….

Meer weten over wat NLP voor jou kan betekenen?

Meld je dan aan voor de NLP introductiecursus, kijk hier voor meer informatie.