Herken je dat; iemand zegt dat het prima gaat, maar hij/zij laat iets heel anders zien…..
Of dat je aan de stem van je partner al kunt horen hoe de vlag er vandaag bij hangt? Herkenbaar?
We communiceren de hele dag door. Je zou denken dat de taal, de woorden die je zegt hetgeen is wat we communiceren, toch?
WRONG….. Als ik een foutzoemer had was nu het moment hem in te drukken. Onderzoek wijst uit dat onze fysiologie (o.a. lichaamshouding) en stem nog veel meer invloed heeft, dat wordt duidelijk in het communicatiemodel.
Albert Mehrabian (geboren in 1939) was ooit hoogleraar psychologie aan de UCLA, hij is bekend geworden door zijn publicaties over verbale en non-verbale boodschappen. Hij ontwikkelde het communicatiemodel, waarin hij aantoonde dat slechts 7% van onze communicatie bestaat uit de letterlijke inhoud. Oefff.. 7% maar, dat is bar weinig.
Van invloed op onze communicatie:
Volgens het model is alles wat je laat zien aan houding voor meer dan de helft van belang en het gebruik van je stem voor bijna 40%. Hieronder verdere toelichting:
Fysiologie (55%): bestaat uit houding, gebaren, gezichtsuitdrukking en ademhaling.
Tonaliteit (38%): bestaat uit toon, tempo en volume van je stem.
Woorden (7%): bestaat uit voornaamste woorden, predikaten (NLP term) en gemeenschappelijke ervaringen.
Het is overigens wel een interessante discussie, die percentage toestand. Destijds had ik het er namelijk nog met een collega over. Als Outlander fans (tv serie over Schotland 200 jaar terug) keken we seizoen 2, alleen dat is zonder ondertiteling. We gaven beiden toe er eigenlijk geen van snars te begrijpen met alle Schotse dialecten en we weten dus helaas niet precies wat er allemaal aan de hand is in Lallybroch. Conclusie: woorden zijn toch ook wel heel fijn. Maar daarnaast willen we geen aflevering missen, dus blijkbaar gebeurd er meer.
Tijd om het zelf te ervaren.
Oefening 1
Lukt dat?
Nu hoop ik dat je nee zegt, anders wordt het zo moeilijk mijn punt te maken 😉
Oefening 2
Nog eens
Lukt dat? Waarschijnlijk niet.
Je merkt dus al wat je houding met je stemming doet. En jouw stemming heeft weer invloed op dat wat je communiceert.
Wat kun je nu met deze wijsheden van Albert?
Om een effectieve communicatie met anderen te hebben is het dus belangrijk om ook door de zinnen heen te “lezen”. Maar dat wist je vast al. En wat laat jij zelf zien en horen?
Het mooiste vind ik nog dat dit model aangeeft dat je dus zelf enigszins invloed hebt op je stemming door je fysiologie en stem aan te passen. Give it a try!
Wil je meer invloed op je stemming, dan kan een coachtraject, Jaargroep Levengeluk of NLP cursus iets voor jou zijn. Neem contact op voor de mogelijkheden!